onsdag 25 augusti 2010

Perfekta råd från Mats Westling

Det känns som att jag kommit igång lite, som att jag har små idéer till vad jag vill skriva om och kanske några ackordföljder och början till melodier som känns spännande. Men det är svårt att komma vidare till något mer konkret och färdigt. Jag får för mig att detta är ett nybörjarsymptom. Jag ställde en fråga i det här inlägget. Hur gör etablerade låtskrivare egentligen och vilka råd kan de ge en förstagångsskrivare som jag?
Mats Westling är en etablerad låtskrivare och artist från Göteborg som jag imponeras av. Jag träffade Mats för första gången sommaren -97. Det var precis när Kajskjul 8 skulle gå från att vara ett skjul till att ta det första stapplande steget mot det duktiga nöjesetablissemang som det är idag. Jag skulle servera räkor och Mats spelade på den mycket provisoriska scenen. Det var inget lätt jobb Mats hade, vädret var kass, Göteborgarna förstod inte att man kunde vara i skjulet nere vid hamnen och allt luktade räkor. Men Mats var så jäkla proffsig och glad och jag kom ihåg att jag inspirerades av hans positiva inställning och hans musikalitet. Sen dess har Mats gett ut tre album, en massa singlar och bl.a spelat radiohitten "Perfekt" på TV4 Nyhetsmorgon.

Nu för tiden är vi facebookkompisar och jag vågade mig på att maila Mats om lite råd, om vad han tycker jag bör tänka på när jag ska skriva musik. Och hur han kanske tänker också? Så här svarade han:

"Hej Fredrik
Ursäkta att jag inte svarat tidigare men vilken kul idé du har. Då du har ett tema för ditt låtskriveri tycker jag att du skall börja med att skriva små berättelser. Om du har tänkt skriva 5 låtar, skriv 5 små texter om olika saker som berör temat, utan att tänka på hur mycket/lite du skriver. Med det som grund, låt musiken komma till texterna, anpassa texterna till musiken. Spela in skisser med bara gitarr och sång på memo, låt dem vila ett tag, lyssna igen. Tills de är redo att spelas in.
Lycka till
Mats " 


Tack Mats. Perfekt.

2 kommentarer:

  1. Ser fram emot att höra dina låtar Fredrik. Med tre ackord och en gitarr kan man slå världen med häpnad.

    SvaraRadera
  2. Tack Marcel, bra sagt. Ska försöka allt jag kan.

    SvaraRadera